INLOGGEN (Voor detailisten)
Snel zoeken:

Woordenlijst, zie hieronder

Distressed

Ook wel geschuurd / beschadigd: Opzettelijk het oppervlak van de lijst aantasten om het effect van ouderdom te geven.

Katoenen passe-partout

De passe-partout lijkt op papier, maar het is gemaakt van katoen vezels. Katoenen passe-partouts worden aanbevolen wanneer u kunst wilt behouden.

Passe-partout opening (uitsnede) / passe-partout raam

Een gat dat in de passe-partout gesneden wordt, zodat de kunst zichtbaar is.

Achtertik

Een dun kartonnen plaat gebruikt voor de afwerking aan de achterzijde van de lijst.

Acryl

Acryl is een alternatief voor (echt) glas. Het breekt niet zo gemakkelijk en is lichter in gewicht, vooral goed bruikbaar bij grotere maten inlijstwerk. Mensen zeggen vaak "plexiglas" wanneer ze eigenlijk Acryl bedoelen. Plexiglas is namelijk een merknaam.

Anti-reflecterend glas

Een soort van gecoat glas dat de reflectie aanzienlijk vermindert zonder de kunst erachter te verstoren.

Baklijst

Een type lijst dat wordt gebruikt om canvas doeken in te lijsten. Het kunstwerk wordt van voren in de lijst gezet, zodat niets van het oppervlak van het doek wordt bedekt.

Beglazing

Een algemene term die wordt gebruikt voor het afdekken van kunst en passe-partouts met glas of acryl.

Bredere onderrand passe-partout

Als de rand van het passe-partout onder het kunstwerk breder is dan de rand aan de boven- en zijkant.

Canvas / doek

Een substraat dat wordt gebruikt om op te schilderen of printen.

Compo

Een samengestelde stof waarmee ornamentele patronen worden gevormd in de decoratieve lijsten.

Conservation Glas

Glas met filterende eigenschappen om de schadelijke UV-straling te blokkeren.

Conserverend inlijsten

Het gebruik van conserverende materialen en technieken om kunstwerken te beschermen bij het inlijsten.

Dubbele passe-partout

Een passe-partout rand gemaakt van twee lagen passe-partoutkarton. De twee lagen kunnen dezelfde kleur zijn, maar vaak zijn het verschillende kleuren.

Econospace (verdiepings latje)

Kunststof verdiepingslatje; worden gebruikt om ervoor te zorgen dat het glas niet tegen het (kunst)werk aankomt, wanneer er geen passe-partout met gat gebruikt wordt.

Enkel passe-partout

Een passe-partout rand gemaakt van één passe-partout.

Exacte maat

De werkelijke binnenmaat van de lijst, zonder extra speling. Zie ook: Sponningmaat

Fillet

Een smalle (inleg)lijst, gebruikt als een accent. Fillets kunnen worden geplaatst in passe-partout openingen of in de sponning van lijsten.

Fineer(hout)

Dunne platen hout die worden bevestigd op lijsten, meubilair, kasten, enz. Fineer wordt over het algemeen gebruikt als grote stukken niet beschikbaar zijn, zoals wortelnoten, of wanneer het hout is zeldzaam of duur is.

Foamboard

Een schuimboard gebruikt om prenten te verhogen of als achtergrond

Frans passe-partout

Een traditionele vorm van passe-partout decoratie, afkomstig uit Frankrijk. Sommige Franse passe-partouts zijn eenvoudig en anderen vrij ingewikkeld.

Gelimiteerde prenten

Wanneer een artiest of uitgever een bepaald aantal prenten creërt en niet meer van die afbeelding zal afdrukken. De grote van de uitgave kan variëren van enkele tot duizenden. In het algemeen zullen deze door de kunstenaar worden gesigneerd en genummerd, zoals 1 / 100,   50/ 100, 100/1000, enz.

Gesloten hoeklijst (Over de hoek)

Lijst dat wordt geassembleerd voordat het wordt afgewerkt, zodat de hoeken naadloos zijn.

Giclée druk

Een populaire methode om fijne kunstprenten te produceren.

Gips

Een pleister substantie aangebracht aan de lijst om een gladde ondergrond te creëren voorafgaand aan het maken van de afwerking.

Glasmaat

Aanduiding van de lijstmaat, uitgaande van het in te lijsten werk en hierbij maximaal 2 mm toegevoegd. vb.: Kunstwerk is 50x70 cm. lijst glasmaat is dan 50,2 x 70,2 cm. Hierdoor ontstaan er genoeg speling om het kunstwerk in te lijsten.

Groeperen op de muur (collage)

Wanneer u verschillende ingelijste stukken in een formatie op één muur ophangt.

Helder glas (float glas)

Het standaard type glas dat wordt gebruikt in lijsten.

Klei

Een gekleurde klei aangebracht in vloeibare vorm op de lijst voordat het verder bewerkt wordt met bladgoud. Als het bladgoud later wordt gepolijst, wordt een deel van het goud weg gewreven, waardoor een deel van de klei kleur er doorheen te zien is. Dit voegt diepte toe aan de afwerking van de lijst.

Langwerpige passe-partout

Wanneer de passe-partout randen boven en onder het kunstwerk breder zijn dan de randen aan de zijkanten.

Lijst (frame)

Wanneer de vier stukken verstekt gezaagde lijst worden samengevoegd, wordt het een lijst(frame).

Liner

Wanneer een passe-partout rand niet wordt gebruikt, is het vaak wenselijk om een liner te gebruiken. Tegenwoordig zijn liners meestal lijsten bedekt met stof, maar de originele liners waren met gebladerd goud voor gebruik binnen afgewerkte hoeklijsten.

Museum Glas

Het best beschikbare glas om het kunstwerk te beschermen tegen schadelijke ultraviolet licht, terwijl het ook de reflectie vermindert.

Naden

Goudblad is beschikbaar in kleine vellen. Wanneer een lijst gebladderd wordt, worden de vellen opzettelijk over elkaar gelegd om er zeker van te zijn dat de klei er onder niet zichtbaar is. Deze overlapping kan in een diepere of helderder afwerking resulteren, zelfs verschillen, over de lengte van de lijst. Dit wordt beschouwd als een teken van kwaliteit.

Ongelimiteerde prenten

Wanneer kunst prenten massaal geproduceerd zijn en zolang er vraag naar de afbeelding is, afgedrukt zullen worden.

Ontspiegeld glas

Een type glas dat sterk schittering vermindert, maar ook een vertroebeling of vervorming kan veroorzaken, vooral wanneer het kunstwerk verder verwijderd is van het glas, zoals dit met een enkele of dubbele passe-partout het geval is.

Opleggen

Voor het plaatsen van het kunstwerk op het passe-partout in plaats van in een opening achter de passe-partout. Soms zit de kunst direct op de passe-partout, maar vaak is het verhoogd om diepte toe te voegen.

Passe-partout rand

Gebruikt om veel prenten, foto's, certificaten, etc. te omringen, een passe-partout rand vormt een visuele rustplaats tussen de kunst en alles er omheen, waardoor het makkelijker wordt om de kunst te bekijken.

Polijsten

Een techniek die gebruikt wordt met bladgoud om een mooie glans te creëren.

Profiel breedte

De totale buitenafmeting van de lijst, gezien vanaf vooraanzicht, van links naar rechts.

Profiel hoogte

De totale buitenafmeting van de lijst, gemeten van onder naar boven.

Rechte uitsnede

Als een passe-partout wordt gesneden onder een 90 gr hoek, zodat de afgeschuinde rand niet te zien is.

Scharnieren

Een methode die wordt gebruikt om kunst vast te maken aan een achtergrond karton. Meestal wordt deze manier van ophangen gebruikt bij het inlijsten van kunstwerken volgens conserverende normen.

Schuine rand (45 gr)

Wanneer het venster in de passe-partout wordt gesneden, snijdt het mes onder een hoek (meestal een 45 gr hoek) zodat een deel van het midden van de passe-partout zichtbaar wordt.

Speling

Als lijsten worden gemaakt, worden ze iets groter gezaagd dan de benodigde grootte. Dit biedt ruimte zodat alles wat de werkelijke grootte heeft, in de lijst zal vallen.

Spielatten

Voorgesneden latten (hout / combinatie van hout en aluminium) die in elkaar vaststeken om het kader te vormen waaromheen het canvasdoek wordt gespannen.

Sponning

Het deel van de lijst dat de kunst en de andere inhoud van de lijst op zijn plaats houdt.

Sponning Breedte

Uitsparing in de binnenkant van de lijst en ervoor zorgt dat de inhoud, die in de lijst is geplaatst, blijft zitten.

Sponning diepte

De interne hoogte van de lijst waar de inhoud (prent) in zal worden geplaatst.

Sponningmaat

De werkelijke binnenmaat van de lijst, zonder extra speling. Zie ook: Exacte maat

Staaflijst

Voordat een lijst gemaakt is, worden de vier zijden op maat gesneden gevormd van een lange lengte, Deze lengtes zijn veelal rond 3 meter lang.

Stapelen (Dubbele lijst)

De techniek van het combineren van twee of meer lijsten om een lijst te maken. Stapelen wordt al eeuwen gebruikt. Lijsten worden meestal naast elkaar geplaatst, een toevoeging aan de breedte, maar u kunt lijsten ook boven op elkaar plaatsen om diepte toe te voegen.

Stoffen passe-partout

Een passe-partout die een textiel oppervlak (suede of linnen) heeft in plaats van het typische papieren oppervlak.

Verdiepingslijst

Een lijst, van 4 cm of dieper. Lijstwerk minder dan 4 cm diep wordt over het algemeen "Caps" genoemd, maar ze kunnen worden gebruikt bij inlijsten van voorwerpen die binnen deze lijst passen.

Vergulden

De toepassing van bladgoud op het oppervlak van de lijst. De twee gebruikte primaire types zijn water verguld en olie verguld.

Wortelnoten

Een onregelmatige groei aan de onderkant van een boom. Het wordt in dunne fineer gesneden en toegepast op lijsten. Wortelnoten komt uit een zeer klein deel van de boom, zodat de stukjes fineer kort zijn. Op één lengte van een stuk lijst, worden tal van stukjes wortelnoot gelegd van begin tot eind, je ziet dus telkens naden, maar dit hoort bij de uitstraling.

Zichtmaat (Dagmaat)

Bij een verstekt en gemonteerd frame, is dit de binnenste rand aan de ene kant naar de binnenste rand aan de andere kant gemeten. Dit formaat zal kleiner zijn dan de werkelijke lijstmaat (glasmaat).

Zuurvrij passe-partouts

De passe-partouts die zuurvrij genoemd worden, zijn gezuiverd om de zuurgraad te neutraliseren. Hoewel dit goed is, zijn dit soort passe-partouts geen vervanging voor een Katoenen of Alpha-cellulose passe-partout wanneer u zich wilt houden aan de conserverende normen van het inlijsten.